Admiraal Helfrichweg 11, 2315 VC Leiden

Artikelen 071 5223791

Fenix loods Rotterdam

Opdrachtgever: Gemeentewerken Rotterdam

Fenix loods 1, Katendrecht Rotterdam

Schiereiland Katendrecht heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een van de meest hippe en bruisende zones van Rotterdam. Hier bevinden zich vele restaurants, ijssalons en barretjes en het pronkstuk van het eiland, het stoomschip SS Rotterdam.
Voor de renovatie en nieuwbouwrealisatie van een loods op dit schiereiland van Rotterdam heeft Van Eijk de renovatiesloopwerkzaamheden mogen uitvoeren; project Fenixloods 1.
Het totale project bestaat uit de volgende twee elementen:

  1. De bestaande grotendeels te behouden loods;
  2. De nieuwbouw boven op de bestaande loods met daarin circa 215 appartementen.

In de bestaande loods komt een vijf verdiepingen tellende parkeergarage, een kelder ten behoeve van de bergingen en diverse installatieruimtes. In het te behouden gedeelte van de loods komt een circusschool, een aantal commerciële ruimtes en kadewoningen. In de loods komt een nieuwe draagstructuur voor het appartementencomplex dat op de loods wordt gebouwd. De overgang van de loods naar de nieuwbouw wordt de ‘incisie laag’ genoemd. Dit is een vakwerk van staalconstructie waar deels woningen en een commercieel gedeelte in worden gerealiseerd met een gezamenlijke binnentuin.

De werkzaamheden van Van Eijk bestaan uit zaagwerkzaamheden van vloervelden en betonbalken, het maken van extra sparingen in de dakconstructie en 1everdiepingsvloer ten behoeve van door derden te plaatsen trappen, het verwijderen en afvoeren van o.a. complete liftschachten en liftinstallaties en alle installatieonderdelen in en aan de te behouden loods. Daarnaast valt ook het verwijderen van de betonconstructie en installatieonderdelen in de kop van het gebouw nabij het theater onder de opdracht.